Mandalat – kineettinen piirtäminen ja action painting

Kokeellisen kuvataiteen jakso-opinnoissa lukuvuonna 2015-16 kokeiltiin taiteen tekemistä erilaisista lähtökohdista 12-13-vuotiaiden oppilaiden kanssa. Jaksossa otettiin haltuun isoja paperipintoja koko keholla. Aluksi tutustuttiin kineettiseen piirtämiseen, jossa piirrosviiva perustuu liikkeeseen sekä action paintingiin eli toiminnalliseen maalaamiseen ja Jackson Pollockin teoksiin.

Oppilaita kehotettiin miettimään minkälaista viivaa heidän kehonsa ja mielensä tänään haluaisi tuottaa. Lähtökohdaksi tai pikemminkin teoksen aiheen tavoitteeksi otettiin mandala. Mandalat ovat perinteisesti ympyrän muotoon tehtyjä, kosmosta kuvaavia teoksia, joita on käytetty mm. meditoinnissa buddhalaisuudessa.

Aluksi luokka suojattiin kunnolla, oppilaat vaihtoivat työvaatteet, jonka jälkeen liidut, värit sekä suuret paperit otettiin esille.  Alkoi raivokas, innostunut työvaihe. Oppilaat pyörivät, ryömivät, venyttelivät ja kurottelivat paperilla piirtäen hurjasti liiduillaan. Parhaimmillaan työskentely näytti tanssilta! Teokset luotiin oman kehon mittasuhteilla ja liikeradoilla, joilla tehtiin paperille muotoja ja linjoja eri väreillä. Käsivarren liikkeillä saatiin aikaan isoja kaaria ja venyttelemällä viivoja, jotka ulottuivat jättimäisen paperin ulkopuolelle. Oppilaat huomasivat, että maalata ja piirtää pystyi varpailla, kantapohjilla ja polvilla. Liidut pöllysivät ja työvaateet värjääntyivät. Luokan suojaaminen oli todella tarpeeseen! Lopuksi luotiin vielä kontrastia piirrosviivalle roiskimalla teoksen päälle väriä siveltimellä tai jopa kädellä.

12-13-vuotiaat
Opettaja Kukka-Maaria Koskinen