Talven ihmemaassa

Talvisena pakkaspäivänä lukuvuonna 2016-17 mietimme 6-vuotiaiden oppilaiden kanssa, mitkä ovat kylmiä värejä. Päätimme tehdä talvimaiseman lumilinnoineen. Hyvälaatuinen akvarellipaperi teipattiin pöytään ja se kasteltiin puhtaalla vedellä. Sitten märkä paperi maalattiin kylmillä väreillä. Käytimme peiteväriä ja paljon vettä. Päälle ripoteltiin karkeaa merisuolaa ja jätettiin kuivumaan.

Millainen olisi unelmien lumilinna? Netistä katsottiin kuvia lumitaiteesta ja lumirakennelmista. Oppilaat hahmottelivat luonnospaperille oman lumilinnansa- tuohon liukumäki, tuohon portti, tähän kaksi tornia ja lumilinnahan voikin olla vaikka pallon muotoinen! Ikkunoita tarvitaan myös.

Luonnosten pohjalta linnat piirrettiin press-print levylle lyijykynällä hieman pelkistäen. Kynällä painettiin niin kovaa, että jälki tuntui hyvin sormen alla. Levylle telattiin vesiliukoista, valkoista linopainoväriä ja kuvat painettiin kylmänvärisille papereille. Huomattiin, että kuvasta tuli peilikuva, mutta sehän ei haitannut. Samalla laatalla voi myös ”monistaa” eli tehdä monta samanlaista kuvaa! Toisessa ryhmässä linnat piirrettiin vaaleilla kuivapastelliliiduilla.

Seuraavalla tunnilla molemmat vaiheet olivat sopivasti kuivuneet ja suolat karsiteltu pois akvarellipaperilta. Suola oli imenyt väriä itseensä ja tehnyt hyisiä kuvioita paperin pintaan. Ihan niin kuin lumihiutaleita tai jääkiteitä! Lumilinnat leikattiin muotoon ja liimattiin taustalle. Päälle sai vielä maalata lunta, puita tai muuta ympäristöä oman mielen mukaan.

Valmentavat opinnot: 6-vuotiaat
Opettaja Aija Isosaari