Historialliset kirjat

Kirjakaappi-teos ja Historiallisia kirjoja-projekti sai alkunsa kuvataidekoulun varastoista löytyneistä, vanhoista, kaatopaikalle heitettävistä ruotsinkielisistä romaaneista, koulukirjoista ja tietokirjoista. Kirjat olivat Kokkolan lasten ja nuorten kuvataidekoulun tiloissa ennen toimineen ruotsinkielisen alakoulun jäämistöä. Vaikka kirjoista kulttuurihistoriallisesti ja rahallisesti arvokkaimmat kirjat oli lahjoitettu museolle, tuntui loppujen kirjojen pois heittäminen tuhlaukselta. Niinpä niille päätettiin antaa arvokas loppu ja tehdä kirjoista taideteoksia.

Kirjakaappi-projekti aloitettiin kokeellisen kuvataiteen työpajassa antamalla tehtävänannoksi oppilaille luoda ajatuksia herättävä teos kirjamateriaalista. Oppilaat kävivät innolla töihin ja yksittäiset teokset laajenivat vähitellen oppilaiden omasta mielenkiinnosta laajemmiksi kokonaisuuksiksi, joille ryhdyttiin yhdessä etsimään esillepanotapaa ja –paikkaa. Koulun aulassa ollut tyhjä, vanha kaappi sopi käyttötarkoitukseen mainiosti ja teoksista päätettiin ryhtyä luomaan yhtenäistä kokonaisuutta kaapin sisälle. Työkokonaisuus muuttui alkuperäisestä, opettajan antamasta ideasta vähitellen oppilaiden itse vetämäksi taideprojektiksi, jossa kokonaisuudet, tunnelmat ja estetiikka mietittiin ja luotiin yhdessä tehden, neuvotellen ja pohtien. Samalla työn teemaksi muuttui kirjallisuus ja kaappiin luodut hahmot pyrittiin etsimään kirjoista, saduista ja tarinoista.

Kaapin lisäksi kirjateoksia tehtiin myös 6. vuosikurssin kahdessa kokeellisen kuvataiteen jaksossa. Kaikki teokset pääsivät esille lukuvuoden lopussa Kokkolan kaupunginkirjastossa pidetyssä Historiallisia kirjoja -näyttelyssä, jossa yksittäiset kirjateokset oli aseteltu ympäri kirjastoa sattumanvaraisesti kävijöiden yllätykseksi. Itse Kirjakaappi-teos tervehti tulijoita heti kirjaston aulassa. Teokset herättivät yleisössä keskustelua yksittäisten esineiden tarpeellisuudesta sekä käyttötarkoituksista, mutta tämän lisäksi myös vanhan, lopetetun alakoulun muistelua.

Syventävät opinnot: kokeellinen kuvataide, 14–19-vuotiaat
Opettaja Kukka-Maaria Koskinen