Aurinko ja kuu

Löytöretki-teemaa lähestyttiin valokuvan ja kuvankäsittelyn keinoin. Oppilaat saivat lähtökohdaksi taivaankappaleet Auringon ja Kuun. Pyöreä muoto neliön muotoisella kuvapohjalla. Tehtävää varten kuvattiin puita ja niiden oksia. Työn pohjalle kuvattiin erilaisia pintoja ja tekstuureja. Jotkut oppilaista kuvasivat tehtävää varten myös erilaisia esineitä ja ihmisen tekemiä rakennelmia. Kuvankäsittelyssä käytettiin Photoshop ohjelmaa. Aluksi kuvat muunnettiin RAW-tiedostosta JPG-kuvaksi, joiden valoisuus ja kontrasti säädettiin tehtävään sopivaksi. Kuvat kasattiin kuvapohjalle kukin omalle tasolleen. Kutakin tasoa muunneltiin niin että ne saatiin kulkemaan ympyrän muotoa pitkin. Erilaisia tasojen sekoitustiloja käyttämällä tasot saatiin sekoitettua toisiinsa. Tehtävässä opittiin myös tasokohtaisten säätölayereiden käyttö sekä maskit. Lopputuloksena on digitaalista taidetta, eräänlainen fotohybridi, jossa useilla eri tekniikoilla saavutetaan uusia ilmaisumuotoja. Tarkeää oli myös oppia erilaiset tallennusmuodot, kuvakoon muutokset tulostusta ja näyttöä varten.

Syventävät opinnot: digitaalinen taide ja valokuvaus, 14–19-vuotiaat
Opettaja Joni Virtanen