Juhlanäyttely 7.-28.4

Juhlanäyttelyn teema oli Löytöretkellä. Näyttelyssä sukellusveneet tutkailivat merenpohjan ihmeellisyyksiä ja tähtitutkijat kurottivat kaukoputkillaan kohti avaruutta. Eläintieteilijöitä kiinnosti eläinten käyttäytyminen, rakenne ja luusto. Löytöretkiä voi tehdä myös omaan itseensä ja lähiympäristöön. Kuvataiteen tekeminen ja tutkiminen onkin kuin löytöretkellä oloa, aina löytyy uusia näkökulmia, uusia tapoja tehdä viivaa, muotoa tai värisekoituksia. Kamerasta löytyy uusia toimintoja, kuvakulmia voi käyttää luovalla tavalla. Myös kuvataiteen menneisyydestä löytyy paljon kiehtovaa kuvamaailmaa sekä tarinoita.

Näyttelyn avajaisia vietettiin 6.4. Kaupunginjohtaja Stina Mattila avasi näyttelyn ja Sanataidekoulun oppilaat esittivät Sanojen polulla –esityksen. Avajaisissa jaettiin myös juhlavuoden stipendit.

Jubileumsutställning 7.-28.4

I utställningen iakttog ubåtar förunderligheter på havets botten och stjärnskådare sträckte sina teleskop mot rymden. Zoologer var intresserade av djurens beteende och deras skelett. – Det är möjligt att gå på upptäcktsfärd inuti sig själv och i sin näromgivning. Att framställa och utforska bildkonst är som att vara på en upptäcktsfärd, det finns alltid nya perspektiv, nya sätt att rita en linje, att göra former och färgblandningar. Man hittar nya funktioner i kameran och bildvinklarna kan användas på ett kreativt sätt. Det finns också en mycket fascinerande bildvärld och spännande historier i bildkonstens förflutna.

 

Aarrekartta pullopostiin

Näitä tarvitset: Karttaan: Lyijykynä, kumi, A4-kokoista paperia. Mustaa tussia, jos niin haluat. Kartan ruskeaan värimaailmaan sopivia puuvärejä. Korkillinen pullo, johon sopii A4-kokoinen paperi.

Paperin värjäykseen: vahvaa kahvia tai teetä, uunipelti, tasainen alusta, jossa kuivata paperi.

Nyt tehdään aarrekartta, joka lähetetään maailmalle pullopostina. Pullopostin voi lähettää perinteiseen tapaan vesille tai viedä ilostuttavana viestinä vaikkapa isovanhempien kodin portaille, jos heitä ei voi tällä hetkellä tavata.

Tämän työn joudut tekemään eri vaiheissa, sillä kartan paperi värjätään aluksi kahvilla tai teellä. Pyydä siinä vanhemmilta apua.

Tee näin: 1. Värjätään aluksi paperi. Värjäyksellä paperista tulee vanhan näköistä. Pyydä vanhempiasi keittämään pari kupillista enemmän kahvia tai (mustaa) teetä kuin tavallisesti. Paperi kannattaa värjätä, kun kahvi on vielä lämmintä. Ryhdy siis värjäyshommiin pian: Kaada kahvi uunipellille ja sujauta paperi siihen värjäytymään. Anna paperin värjäytyä jonkin aikaa. Mitä pidempään paperi on kahvissa, sen tummempi siitä tulee. Nosta paperi sitten pois ja valuta kahvi siitä pellille. Laita paperi tasaiselle alustalle kuivumaan. Kun paperi on kuivunut siihen voi piirtää. Voit samalla värjätä useamman paperin, jos niin haluat

2. Suunnittele kartta. Tee ensin vähän luonnoksia. Mieti itsellesi tärkeitä paikkoja ja asioita tai reittejä vaikkapa kivoimmille leikki-, peli-, retki- tai uintipaikoille. Aarre voi olla esimerkiksi oma koti, hevostalli, ystävän talo tai lähimetsä, johon olet rakentanut hienoimman majasi. Voit myös tehdä kartan täysin oman mielikuvituksesi mukaan jostakin tarumaisesta paikasta.

3. Piirrä nyt kartta värjätylle, kuivalle paperille. Käytä lyijykynää ja valitsemiasi piirtimiä. Muista, että karttasi on vanha ja kulunut, reissussa rähjääntynyt. Käytä siis siihen sopivia värejä. Kun kartta on valmis, rypistele sitä ja tee siihen pieniä repeämiä.

4. Nyt sinun pitää päättää lähetätkö kartan vesille, vietkö sen terveiseksi jollekin vai pidätkö sen kotona itselläsi. Jos lähetät tai annat kartan pois, kannattaa kenties samaan pulloon sujauttaa viestilappu vastaanottajalle tai pullon kenties joskus merestä / järvestä löytävälle. Kirjoita lappuun terveisiä, kerro vaikka päivästäsi, kirjoita runo tai keksi siihen jotain muuta kivaa. Muista laittaa mukaan ainakin päivämäärä, jolloin posti on ”lähetetty”. Jos lähetät pullon veteen ja haluat tietää löytääkö joku sen joskus, kannattaa viestilappuun laittaa jonkinlaiset yhteystiedot (juttele tästä vanhempiesi kanssa ensin)

5. Pistä viesti ja kartta pulloon. Pidä työ itselläsi, anna se jollekulle lahjaksi tai lähetä se vesille sopivana ajankohtana. Jos haluat, voit pyytää aikuista julkaisemaan kuvan työstäsi Facebookissa tai Instagramissa. Silloin toivoisimme, että kuvaan merkittäisiin Kokkolan kuvataidekoulu. (tai Instagramissa #kokkolankuvataidekoulu).

Tekemisen iloa!

Tehtävän laati Kukka-Maaria Koskinen / Kokkolan lasten ja nuorten kuvataidekoulusta.

Kahvi/teemaalaus pienille

Tähän tehtävään tarvitset HB-lyijykynän, maalauspaperin, siveltimen ja teippiä. Kotoa sinulta löytyy mukaan myös pyyhekumi, kahvia tai teetä, 2 mukia tai kuppia, hiukan vettä ja hiukan talouspaperia. Katso lyhyet videopätkät läpi ennen kuin aloitat! Paksu paperi on tässä tehtävässä parempaa kuin tavallinen kopiopaperi, käytä siis sitä mahdollisuuksien mukaan.

“Mikä sinua rauhoittaa?”:

Kahvi- tai teehetki on yleensä rauhoittumisen aikaa. Moni tykkää myös välipalahetken tuomasta hengähdystauosta. Mieti mikä sinun mieltäsi rauhoittaa, varsinkin nyt kun epävarmuus esimerkiksi turvallisesta koulunkäynnistä tai kaverien näkemisestä tuntuu välillä kurjalta. Mikä sinua rauhoittaa? Mitä asiaa tekemällä sinusta tuntuu mukavalta? Onko se jokin tietty kirja, leikki tai peli? Vai onko se joku tietty ihminen tai peräti eläin, joka tuo sinulle kivan ja rauhallisen olon?

Samalla, kun mietit tätä, pyydä vanhempaa keittämään sinulle 1 kupillinen tummaa kahvia tai teetä. Sillä aikaa kun annat maalausnesteen jäähtyä kupissa, piirrä A4-paperille hennosti lyijykynällä kuva omasta ideastasi. Mieti millainen kuva kertoisi hyvin muille, että juuri tämä rauhoittaa sinua. Esimerkiksi levollisesti kerällä nukkuva kissa olisi parempi kuin pelkkä kissan kasvokuva. Teippaa työ kiinni maalarinteipillä ennen kuin aloitat maalaamisen.

Muista:

  • Maalaa vesivärien tapaan eli ohuita kerroksia
  • Toisessa kupissa olevan veden avulla saat tarvittaessa ohennettua kahvia eli vaaleampaa väriä maalaamiseen
  • Muista antaa työn kuivua ennen uusien kerroksien ja yksityiskohtien maalaamista, leiki tai pelaa kuivumisen aikana
  • Voit halutessasi piirtää loput yksityiskohdat lyijykynällä tai maalata ne kahvilla
  • Huuhtele sivellin hyvin vedellä ja pese kupit, kun lopetat maalaamisen

Jos otat työstäsi kuvan ja laitat sen esille esimerkisi Facebookiin, Instagramiin tai vaikka TikTokiin, muista kertoa tehneesi työn Kokkolan kuvataidekoulun kotikuviksessa. Voit käyttää myös merkintää #kokkolankuvataidekoulu.

Sarjakuvastrippi

Oheisella videolla on esimerkkistrippejä kolmelta sarjakuvapiirtäjältä sekä ohjeet sarjakuvastripin piirtämiseen. Esimerkkivideossa esiteltävät sarjakuvat ovat Anni Nykäsen ”Mummo”, Jarkko Vehniäisen ”Kamala luonto” ja Pertti Jarlan ”Fingerpori”.

Jos otat työstäsi kuvan ja laitat sen esille esimerkisi Facebookiin, Instagramiin tai vaikka TikTokiin, muista kertoa tehneesi työn Kokkolan kuvataidekoulun kotikuviksessa. Voit käyttää myös merkintää #kokkolankuvataidekoulu.

Haitaritalo: osa 4 / asukkaat

Näitä tarvitset: pahvia (jäykkä pahvilaatikkopahvi käy hyvin), paperia (ohut tulostuspaperi on parasta ainakin liittämiseen), sakset, paperiliimaa (=puikkoliima), tusseja, terävät sakset tai paperiveitsi (muista leikkausalusta ja pyydä apua isommilta tarvittaessa)

 Jos kotoa löytyy, voit käyttää myös: Kuumaliimaa , erivärisiä papereita, tapetinpaloja, pieniä askarteluun sopivia juttuja (keksi itse mikä käy työhön), värejä, kankaita, nauhoja, pitsiä 

Nyt viimeisteillään taloja ja tehdään niihin asukkaat! Mieti ketä talossasi asuu tai työskentelee? Keitä he ovat ja miten he pukeutuvat? Kertooko talon sisustus jotain heistä ja heidän ulkonäöstään sekä tyylistään?

Suunnittele talon asukkaat. Piirtäessäsi vanhuksia ja lapsia tutkaile internetistä tai perhekuvista, miten he eroavat nuoremmistaan ja vanhemmistaan. Vanhuksilla ryhti on usein hieman taipunut, kasvoissa voi olla enemmän uurteita ja pukeutumis- sekä hiustyyli voivat olla erilaiset kuin nuoremmilla. Lapsilla on puolestaan kehoon verrattuna suurempi pää ja isommat silmät. Posket ovat yleensä pyöreämmät ja hartiat kapeammat.

Talossa voi olla myös jotain yliluonnollista. Yliluonnollisella tarkoitan tässä kohtaa jotain hahmoa, joka on perinteisesti kuulunut koteihin tai taloihin. Voit siis tehdä esimerkiksi kummituksen tai kotitontun. Kotitontut ovat olleet kotia suojelevia ja hoitavia haltijoita ja niihin uskomiseen on Suomessa ollut pidemmät perinteet kuin joulutonttuihin. Lisäksi oli myös saunatonttuja, riihitonttuja jne.

Piirrä hahmot ensin lyijykynällä paperille ja tussaa / väritä ne sitten päälle. Leikkaa hahmot irti paperista ja liimaa ne pahviin (pahvilaatikkopahvi on ok).

Leikkaa hahmot irti ensin kauempaa ja sitten lähempää pala kerrallaan, jos leikkaaminen ei muuten suju paksun pahvin kanssa.

Leikkaa samasta pahvista melkein hahmon korkuinen kolmio ja tee hahmon taakse paperiveitsellä tai terävillä saksilla pahvin levyinen viilto. Lisää kolmion pitkään sivuun liimaa ja ujuta kolmio hahmon taakse paikoilleen.

Nosta hahmo pystyyn ja se on valmis! Huom. Jos hahmo ei pysy pystyssä, tarkista onko kolmion alareuna sekä hahmon jalat molemmat leikattu täysin vaakasuoriksi. Jos ne ovat vinoja, hahmo kaatuu. Niin ainakin minulla kävi ja jouduin leikkaamaan tuon pikkupojan jalat töppöjaloiksi! 🙂

Talosi asukkaineen on nyt valmis! Toivottavasti olet nauttinut tekemisestä ja työsi saa kunniapaikan omassa kodissasi! Jos haluat, voit pyytää aikuista julkaisemaan kuvan teoksestasi Facebookissa tai Instagramissa. Silloin toivoisimme, että kuvaan merkittäisiin Kokkolan kuvataidekoulu. (tai Instagramissa #kokkolankuvataidekoulu)

Tehtävän laatinut Kukka-Maaria Koskinen / Kokkolan lasten ja nuoten kuvataidekoulu