Haitaritalo: osa 4 / asukkaat

Näitä tarvitset: pahvia (jäykkä pahvilaatikkopahvi käy hyvin), paperia (ohut tulostuspaperi on parasta ainakin liittämiseen), sakset, paperiliimaa (=puikkoliima), tusseja, terävät sakset tai paperiveitsi (muista leikkausalusta ja pyydä apua isommilta tarvittaessa)

Jos kotoa löytyy, voit käyttää myös: Kuumaliimaa , erivärisiä papereita, tapetinpaloja, pieniä askarteluun sopivia juttuja (keksi itse mikä käy työhön), värejä, kankaita, nauhoja, pitsiä

Nyt viimeisteillään taloja ja tehdään niihin asukkaat! Mieti ketä talossasi asuu tai työskentelee? Keitä he ovat ja miten he pukeutuvat? Kertooko talon sisustus jotain heistä ja heidän ulkonäöstään sekä tyylistään?

Suunnittele talon asukkaat. Piirtäessäsi vanhuksia ja lapsia tutkaile internetistä tai perhekuvista, miten he eroavat nuoremmistaan ja vanhemmistaan. Vanhuksilla ryhti on usein hieman taipunut, kasvoissa voi olla enemmän uurteita ja pukeutumis- sekä hiustyyli voivat olla erilaiset kuin nuoremmilla. Lapsilla on puolestaan kehoon verrattuna suurempi pää ja isommat silmät. Posket ovat yleensä pyöreämmät ja hartiat kapeammat.

Talossa voi olla myös jotain yliluonnollista. Yliluonnollisella tarkoitan tässä kohtaa jotain hahmoa, joka on perinteisesti kuulunut koteihin tai taloihin. Voit siis tehdä esimerkiksi kummituksen tai kotitontun. Kotitontut ovat olleet kotia suojelevia ja hoitavia haltijoita ja niihin uskomiseen on Suomessa ollut pidemmät perinteet kuin joulutonttuihin. Lisäksi oli myös saunatonttuja, riihitonttuja jne.

Piirrä hahmot ensin lyijykynällä paperille ja tussaa / väritä ne sitten päälle. Leikkaa hahmot irti paperista ja liimaa ne pahviin (pahvilaatikkopahvi on ok).

Leikkaa hahmot irti ensin kauempaa ja sitten lähempää pala kerrallaan, jos leikkaaminen ei muuten suju paksun pahvin kanssa.

Leikkaa samasta pahvista melkein hahmon korkuinen kolmio ja tee hahmon taakse paperiveitsellä tai terävillä saksilla pahvin levyinen viilto. Lisää kolmion pitkään sivuun liimaa ja ujuta kolmio hahmon taakse paikoilleen.

Nosta hahmo pystyyn ja se on valmis! Huom. Jos hahmo ei pysy pystyssä, tarkista onko kolmion alareuna sekä hahmon jalat molemmat leikattu täysin vaakasuoriksi. Jos ne ovat vinoja, hahmo kaatuu. Niin ainakin minulla kävi ja jouduin leikkaamaan tuon pikkupojan jalat töppöjaloiksi! 🙂

Talosi asukkaineen on nyt valmis! Toivottavasti olet nauttinut tekemisestä ja työsi saa kunniapaikan omassa kodissasi! Jos haluat, voit pyytää aikuista julkaisemaan kuvan teoksestasi Facebookissa tai Instagramissa. Silloin toivoisimme, että kuvaan merkittäisiin Kokkolan kuvataidekoulu. (tai Instagramissa #kokkolankuvataidekoulu)

Tehtävän laatinut Kukka-Maaria Koskinen / Kokkolan lasten ja nuoten kuvataidekoulu