Haitaritalo: osa 3 /sisustus

Näitä tarvitset: pahvia (jäykkä pahvilaatikkopahvi käy hyvin), paperia (ohut tulostuspaperi on parasta ainakin liittämiseen), sakset, paperiliimaa (=puikkoliima), tusseja,

 Jos kotoa löytyy, voit käyttää myös: Kuumaliimaa ja paperiveistä (muista leikkausalusta ja pyydä apua isommilta tarvittaessa), erivärisiä papereita, tapetinpaloja, pieniä askarteluun sopivia juttuja (keksi itse mikä käy työhön), värejä, kankaita, nauhoja, pitsiä 

Nyt keskitymme haitaritalon sisutukseen ja yksityiskohtiin. Mieti talosi sisustusta. Minkälaisen tyylin haluat kotiisi? Pelkistetyn vai runsaan? Nykyaikaisen vai vanhanaikaisen? Siistin vai sotkuisen? Vai oliko sinulla työssäsi joku toinen teema kuten vankila tai kahvila? Ehkä myös aiemmilla kerroilla työstämäsi tapetoinnit ja julkisivu ovat antaneet työhön jo jotain suuntaa?

Mieti mitä huoneita sinulla on talossasi? Makuuhuone, ruokailuhuone, olohuone, kodinhoitohuone, keittiö jne. Ryhdy suunnittelemaan suttupaperille yksittäisiä huonekaluja. Kun piirrät niitä, kiinnitä huomiota erityisesti kuvakulmaan. Jos piirrät huonekalun suoraan sivultapäin, ei se ole kovin mielenkiintoinen tarkasteltava. Sen sijaan jos piirrät huonekalun esim. hieman yläviistosta tai / ja sivukulmasta, on sitä paljon mielenkiintoisempi katsoa(k.s kuva alla).

Piirrä nyt siis talosi tyyliin sopivia huonekaluja ja sisustuksen yksityiskohtia. Näitä voivat olla muun muassa taulut, kukkaruukut, maljakot. Valitse kuitenkin omasta oikeasta kodistasi vähintään yksi huonekalu, jonka piirrät ja liität haitaritaloosi. Piirrä huonekalut ja muut erilliselle paperille ja tussaa tai työstä ne sillä tekniikalla, jonka olet itse valinnut talosi tyyliin sopivaksi. Leikkaa kuvat sitten irti ja liimaa ne talon seiniin.

Jos et ole tapetoinut vielä kaikkia seiniä, voit liimata huonekalut myös suoraan pahviseinään. Tällöin sinulle jää näkyviin myös pahvin omaa väriä ja valkoiselle paperille työstetyt huonekalut tulevat hienosti esiin pinnasta. Saat käyttää toki työssäsi myös muutakin kuin valkoista paperia ja tussia.

Jatka yksityiskohtien työstöä. Tarkkaile omaa, oikeaa kotiasi. Mitä huoneiden seinistä löytyy? Ainakin ovilistat, valokatkaiset ja pistorasiat. Lampuissa ja sähkölaitteissa on johdot. Piirrä yksityiskohtia ja asioita, joihin ei normaalisti kiinnitä niin paljon huomiota. Tämän lisäksi voit tehdä huoneisiin myös kolmiulotteisia huonekaluja ja esineitä, jos niin haluat. Tällöin tekniikka ja toteutus on vapaa. Lopuksi voit käyttää myös muita materiaaleja kuten pitsiä verhoiksi niinkuin minä olen yllä olevassa kuvassa käyttänyt.

Tässä kuvassa on kaksi minun tekemääni haitaritaloa, joista molemmat ovat toki keskeneräisiä. Vasemman puoleinen on kokeiluversio, jossa hahmottelin työn ideaa. Jos oikein innostut, voit tehdä taloja useamman ja luoda kokonaisen rivitalokorttelin.