Haitaritalo: osa 2 / Julkisivu

Jatketaan siis haitaritaloa.

Talon ulkokuorta ja etenkin kadulle päin näkyvää puolta kutsutaan julkisivuksi eli fasadiksi. Nyt käymme työstämään sitä. Alla olevassa kuvassa on julkisivun yksityiskohtia. Tutki sitä tarkasti ja käy myös oman kotisi ulkopuolella vaikkapa kuvaamassa talonne ulkopuolelta.Suunnittele sitten miltä talosi näyttää kadulle päin. Mieti mitä kadulla näkyy. Keitä siellä kulkee? Onko talosi vanha vai uusi? Puuverhoiltu, rapattu vai tiilitalo?Mitä hauskoja yksityiskohtia kaduilla on? Kaduita löytyy ,ulkoilevia koiria, kissoja, harakoita, siilejä, polkupyöriä, roskapusseja ja -laatikoita, ilmoitustauluja, skeittilautoja jne. Kierrä vaikka lähikorttelisi, jos et oikein keksi mitä tehdä ja bongaile yksityiskohtia!

Mittaa taas ensin minkä kokoisen paperin tarvitset julkisivua varten. Se onnistuu laittamalla paperi pahviseinän päälle ja piirtämällä sen ääriviivat paperiin. Leikkaa paperi irti. Ota huomioon taon kivijalat, jos haluat ne koholleen talosta. Ne voi tehdä ensin leikkaamalla suikaleet pahvista ja liimamalla sekä päällystämällä ne myös paperilla.

Leikkaa nyt toiselta puolelta ikkuna-aukot auki paperiveitsellä. Tee ikkunoihin ikkunalistat. Jos haluat ikkunalautoja tai muita vastaavia rakenteita, jotka kiinnitetään pystyyn seinäpintaan, viillä KEVYESTI useampaan kertaan pahvinpalalle sopiva paikka. Älä paina liikaa ettet puhkaise pahvia!

Työnnä nyt liimalla sipaistu ikkunalauta syntyneeseen koloon. Sama juttu tuossa viereisessä kukkalaatikossa: mittaa ensin kuinka pitkän viillon tarvitset ja merkitse se kynällä.Viillä useampaan kertaan hellästi ja työnnä liimainen osa syntyneeseen koloon. Noissa kukkalaatikon ulkoseinissä ja pohjissa saatat tarvita puikkoliimaa tujumpaa kuten kuumaliimaa tai nestemäistä liimaa. MInulle riitti tuossa ihan puikkoliima, kun jaksoin puristaa osia yhteen riittävän kauan.

Työstä nyt seinäpinnat ja yksityiskohdat valmiiksi. Seuraavaksi jatketaan talon sisustuksen kanssa.