Onnentuoja

Muovailutehtävä:

Tähän tehtävään tarvitset itse tehtyä taikataikinaa (eli jauhoja, vettä, suolaa ja ruokaöljyä), kulhon, mittakupin, leivinpaperia, kaulimen, haarukan, veitsen, hammastikkuja, paistinlastan, erilaisia kodin kuivakaapeista löytyviä siemeniä, mausteita, pähkinöitä ja makaronia, pakastusrasioita sekä tarvittaessa hiukan puuliimaa ja ohutta narua.

Huom! Käytä uunia yhdessä vanhemman kanssa! Etsikää yhdessä työhön sopivat kuivakaapin antimet, jotta kukaan ei pahoittaisi mieltänsä esimerkiksi lempimakaronien katoamisesta. Yhdestä taikataikinasatsista riittää taikinaa n. 3-4 työhön.

Onnentuoja

Pääset tässä työssä tekemään taikataikinasta ja muun muassa siemenistä oman onnentuojan. Aloita miettimällä mikä eläin tai olento toisi sinulle tai jollekin ystävällesi onnea. Voit tehdä päätöksen sillä aikaa, kun yhdessä vanhempasi kanssa etsitte työhön sopivat kuiva-aineet, kurkkaa vinkkejä minun esimerkkivalokuvista! Tehkää myös yhdessä taikataikina ja valmistelkaa työpaikka esimerkiksi keittiön pöydälle.

Taikataikina:
3 dl jauhoja
1,5 dl suolaa
1,5 dl vettä
1 rkl ruokaöljyä

Sekoita keskenään jauhot ja suola ja lisää vesi sekä ruokaöljy. Vaivaa ainekset kiinteäksi massaksi. Jos taikina on tahmeaa, lisää hieman jauhoja. Jos taikina murenee liian helposti, voit lisätä hieman vettä.

cof

Minulta löytyi tähän tehtävään nämä: spagettia, sydänmakaronia, erilaisia pähkinöitä ja pippurisekoitusta. Keräsin ne erilaisiin pakastusrasioihin ja kannen sisälle, jotta minun olisi helppo ottaa ja käyttää niitä.

cof

cof

cofcofcof

cof

Seuraavaksi alkaa kivoin vaihe, sopivien ”osien” etsiminen! Kokeile miten löytämäsi kuiva-aineet sopivat hahmollesi. Asettele osat ensin kevyesti taikinan päälle, älä vielä paina niitä syvälle. Minun omani on karhu ja kokeilin etsiä sille sopivia osia turkkiin.

Tässä vaiheessa laittakaa uuni lämpenemään 125 asteeseen.

cof

Kokeile myös pinnan tekemistä hammastikulla, haarukalla tai vaikka spagetilla. Minä tein pyöreät kuviot spagetilla. Kun kaikki osat ovat oikeilla paikoillaan, paina niitä syvemmälle taikinaan.

cof

Siirtäkää työ paistinlastalla leivinpaperilla vuoratun uunipellin päälle. Tee tässä vaiheessa reiät työn yläosaan, jos haluat ripustaa valmiin työn! Paistakaa työtä uunin keskitasolla ainakin yhden tunnin verran.

Koska taikina on riittoisaa, voit tehdä lopusta taikinasta esimerkiksi joulukoristeita. Paksu taikina tarvitsee pidemmän paistoajan, seuratkaa siis töitä ja ottakaa ohuemmat ulos aikaisemmin. Työn voi kuivattaa myös ilman uunia, silloin sen kuivumisaika vain on noin viikon mittainen. Jos työstä irtoaa osia, kuten minulla kävi muutaman mantelin kanssa, liimaa ne kiinni esimerkiksi erikeperillä tai vastaavalla liimalla. Kun työ on jäähtynyt muutaman tunnin, pujota halutessasi ripustusnaru paikalleen.

Jos otat työstäsi kuvan ja laitat sen esille esimerkisi Facebookiin, Instagramiin tai vaikka TikTokiin, muista kertoa tehneesi työn Kokkolan kuvataidekoulun kotikuviksessa. Voit käyttää myös merkintää #kokkolankuvataidekoulu. Muista myös kertoa, mikä onnentuojasi on ja kenelle haluat sillä toivottaa onnea. Mukavaa kuvisleipomista!