Haitaritalo: osa 1

Näitä tarvitset: pahvia (jäykkä pahvilaatikkopahvi käy hyvin), paperia (ohut tulostuspaperi on parasta ainakin liittämiseen), sakset, paperiliimaa (=puikkoliima), tusseja  

Näillä välineillä pääset jo hyvin vauhtiin. Voit tehdä työstäsi joko mustavalkoisen tai todella värikkään riippuen siitä mitä materiaaleja teiltä kotoa löytyy.

Jos kotoa löytyy, voit käyttää myös: Kuumaliimaa ja paperiveistä (muista leikkausalusta ja pyydä apua isommilta tarvittaessa), erivärisiä papereita, tapetinpaloja, pieniä askarteluun sopivia juttuja (keksi itse mikä käy työhön)  

Tehdään pieni, haitarin mallinen talo kotoa löytyvillä tavaroilla ja välineillä. Minkälaisen talon haluat tehdä? Voit tehdä vaikkapa teoksen omasta kodistasi ja valita työhön vain suosikkikohtia kodistasi. Myös mielikuvituskodin rakentaminen jollekin keksimällesi hahmolle on hyvä idea. Tai sitten voit rakennella vaikka paloaseman, vankilan, leipomon, kampaamon ja kauneussalongin tai jopa kokonaisen korttelin eli useamman talon sisäänkäynteineen vierekkäin.     

Tee näin:  

1. Suunnittele millaisen talon haluat tehdä. Piirrä siitä paperille luonnos ja mieti etenkin ovien ja ikkunoiden paikat ja muodot. Pyri tekemään niistä erikoisen muotoisia esim. suunnittelemalla ikkunoista moniruutuisia.   

2. Etsi kotoasi tukeva pahvilaatikko / pahvia. Voit pyytää aikuisia tuomaan esim. kaupasta sinulle pahvilaatikon. Myyjät antavat niitä mielellään askarteluun.  Myös pahvinkierrätyslaatikoista löytyy hyvin pahvia. 

3. Tässä saatat tarvita aikuisten apua: Leikkaa pahvista 4-5 samankokoista palaa (n. 20×20 cm). Nämä ovat haitaritalosi seinät. (Itse sain neljä seinää leikkaamalla kaksi samankokoista palaa ja tekemällä niihin keskelle taitokset. )

4. Liitä pahvinpalat liimaamalla ne molemmin puolin leveillä paperinsuikaleilla (ohut kopiopaperi on hyvä) toisiinsa ja muodosta niistä haitari, joka pysyy helposti pystyssä. Anna liimaantua hetki.

Liimaa pahviseinät toisiinsa leveillä kopiopaperin suikaleilla pahvin molemmin puolin.

5. Nyt haitarin pitäisi pysyä hyvin pystyssä.

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on talo9-1.jpeg

Laita haitaritalo makuulle pöydälle ja piirrä siihen lyijykynällä ovien sekä ikkunoiden paikat.

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on talo8-1.jpeg

Leikkaa sitten ovet ja ikkunat saksilla / paperiveitsellä (muista leikkausalusta!). Voit leikata ne niin, että ne pysyvät kiinni yhdestä sivustaan, jolloin saat avautuvia ovia ja ikkunaluukkuja. Jos teet useampi ruutuisia ikkunoita, leikkaa joka ruudulle oma kolo. 

Seiniin leikataan ikkunat ja ovet joko saksilla tai varovasti paperiveitsellä. Pyydä tarvittaessa apua isommilta ja muista leikkausalusta, jos käytät paperiveistä.

6. Aloita huoneiden työstäminen. Seinät tapetoidaan /päällystetään nyt paperilla tai tapetinpaloilla. Piirrä seinän ääriviivat lyijykynällä paperiin asettamalla seinä paperin päälle.

Näin mitoitat tapetin seinään sopivaksi

Leikkaa paperi sitten irti, piirrä siihen kynillä, tusseilla tai väreillä tapettikuvio (ellet sitten käytä oikeita tapetteja tai muita värikkäitä papereita)

Liimaa paperi kiinni pahviin puikkoliimalla, sille puolella mihin ovet EIVÄT avaudu!! (Katso seuraavat kaksi kuvaa)

Leikkaa nyt tapetilla peittyneet ikkuna- ja oviaukot auki toiselta puolelta haitaria auki saksilla tai paperiveitsellä.

7.Tapetoi vain toinen puolia haitaria ja jätä toinen puoli vielä pelkälle pahville.  Jos teet jotain muuta kuin kotia /taloa, muista tehdä seinät oman suunnitelmasi tyylisiksi (esim. vankilan, leipomon, ravintolan seinät)

Nyt vaikein osuus on ohi. Seuraavaksi jatketaan toisen puolen, sisustuksen ja huonekalujen parissa!