Vesigraffititehtävä

Vesigraffititehtävä:

Tähän tehtävään tarvitset tyhjän muovisen vesipullon (0,5L – 1,5L), muovisen korkin samaan pulloon, naulan, vasaran, puupalikan/sanomalehtiä, säähän sopivat ulkovaatteet sekä yhden hyvälaatuisia kuvia ottavan kameran. Voit siis käyttää kännykäsi tai pädin kameraa. Myös perinteinen digikamera käy vallan mainiosti. Huom! Tehtävällä on säävaraus, koska se tehdään ulkona. Käytä vasaraa järkevästi ja tarvittaessa aikuisen kanssa. Lisäksi ole tietoinen ympäristöstäsi missä työskentelet eli tarkkaile mahdollista liikennettä.

Vesigraffiti “Toivon kukkia”:

Pääset tekemään katoavaa taidetta vedellä. Tehtävässä saat piirtää yhden jättimäisen tai useamman ison toivon kukan. Kukkien ulkomuoto muodostuu sinun omasta liikkeestäsi, jota teet käsilläsi sekä kävelemällä. Sinulle voi näistä kukista tulla mieleen mandala. Se on itämaisissa uskonnoissa käytetty meditaation eli rauhoittumisen ja itsetutkistelun tuloksena syntynyt piirros. Ne ovat usein symmetrisiä eli piirroksen eri puolet näyttävät samalta ja niissä toistuvat tietyt muodot. Tässä tehtävässä symmetria ei ole pääosassa, mutta kokeile saada omaan kukkaasi toistuvia muotoja ja viivoja. Yhtä tiettyä ja yhtä oikeaa kukan muotoa ei ole, joten tee rohkeasti omasi!

Tehtävä vaatii hiukan etukäteisvalmisteluja ja turvallisen työskentelypaikan. Itse tekeminen vaatii rauhallista keskittymistä ja rentoa mieltä, joten voit ottaa mukaasi yhden ystävän tai vanhemman saadaksesi työskennellä rauhassa. Vesigraffiti on esillä vain hetken, sillä aurinko haihduttaa vedellä piirretyt viivat hetken päästä. Nappaa kamera siis mukaan jo mennessäsi ulos!

Esivalmistelut:

Etsi kotisi läheltä turvallinen ja työskentelyyn sopiva asvaltoitu alue (ei siis autotie!), jossa ei olisi paljoa soraa ja hiekkaa jäljiltä. Paras työskentelysää on tuuleton ja pilvinen päivä. Tuuli vaikeuttaa piirtämistä, sillä vesi meinaa lähteä tuulen mukaan. Jos asvaltoitu alue on varjossa aurinkoisella säällä, käy se vallan mainiosti.

cof

Ota pullosta korkki irti ja tee siihen reikä lyömällä naula läpi. Ota korkin alle puupalikka tai paksuksi nipuksi taiteltu sanomalehti. Täytä pullo vedellä ja kierrä korkki kiinni. Lähde ulos työskentelemään.

cof

Mene keskelle työskentelyaluettasi, voit halutessasi käyttää hyväksi asvaltissa olevia asioita kuten kaivonkansia. Aloita piirtäminen kukan keskustasta, jotta opit miten vedellä tehty viiva käyttäytyy. Pidä kiinni pullosta kummallakin kädellä. Kallista pullo takaisin oikein päin, kun et piirrä ja taas alas kun piirrät.

Käy välillä katsomassa kauempaa miltä kukka näyttää ja jatka taas piirtämistä. Piirrä rohkeasti erilaisia viivoja, piparimaisia terälehtiä, kaartuvia pitkiä lehtiä, jotkut tiheään, jotkut tosi lähelle toisiaan… Lopuksi ota kuva kukastasi niin, että se näkyisi mahdollisimman hyvin. Kotipihalla voit kokeilla kuvata sen myös ikkunasta.

Jos otat työstäsi kuvan ja laitat sen esille esimerkisi Facebookiin, Instagramiin tai vaikka TikTokiin, muista kertoa tehneesi työn Kokkolan kuvataidekoulun kotikuviksessa. Voit käyttää myös merkintää #kokkolankuvataidekoulu.

cof

Valmis kukka kuvattuna sekä ulkoa että ikkunasta.

cof